<body>

10 Ocak 2006

Mezarlık TV

Haluk Bey'in aşağıdaki yazısına istinaden, aklıma bununla ilgili bir şeyler geldi. Sabuklama desek daha yerinde olur sanırım.
Geçenlerde bir film izledim. Adı The Final Cut. İleri zamanlarda geçen öyküde (bana biraz zamansız bir yer gibi geldi ama), doğduktan sonra çocukların beyinlerine organik bir kamera yerleştiriyorlar. Hiçbir yan etkisi olmayan bu organik madde, tüm hayatı boyunca beyninde kalıyor ve ölene kadar da çıkartılmıyor. Öldükten sonra ise isteğe bağlı olarak aileler, bu organik maddeyi bir montajcıya veriyor ve kişinin yaşadığı tüm güzel anıları montajcıdan montajlamasını ve küçük bir film yapıp aileye geri vermesini istiyorlar. Sonuçta ortaya, tüm günahlarından,kötülüklerinden, yaşadığı olumsuzluklardan arınmış bir kişinin filmi çıkıyor. Film, olaya hem etik olarak bakıyor, hem de bunu destekliyor.
Sadede gelecek olursak; mezar taşlarına ekran yerleştirilsin. Ölen kişinin varolan görüntüleri bu ekranda gösterilsin, hatta onu seven kişilerle röportajlar yapılsın. Daha ileriye gidecek olursak, ölen kişinin favori müzik klipleri, filmleri, belgeselleri, bilumum görsel beğenisi, ne varsa bunlar yayınlansın. Kişi, öldükten sonra da yaşatılsın, oraya gelenler de bunları izleyerek anıları yad etsin falan filan.
Kendisini ziyaret edenler de eğlensin, eğlenirken kişiyi hatırlasın, ikisi birlikte eğlenmeye devam etsinler. Bu şekilde üzüntüden uzaklaşılır, yaşanılan anılar hatırlanır, kişi mezarlıktan mutlu ayrılır.
Olamaz mı? İleride belki...

7 Comments:

Blogger Haluk Mesci said...

Aslında, bir zamanlar denendiğini hayal meyal hatırladığım bir web uygulaması niye Türkiye'de kimsenin aklına gelmedi bilmiyorum : Online, sanal bir mezarlık. Ya da daha hoş bir isimle, 'anılık' veya 'anıtlık'... Bir yakını ölen kişi, bunu kanıtlaması koşuluyla, web sitesinde bir yer 'taş' alacak. Taşın üzerine ölen kişinin adı, soyadı, doğum ve ölüm tarihleri yazılacak. Tıklandığında, kişiyle ilgili foto, film, anı, vb çıkacak. İsteyen, kişi adına, bir hayır kurumuna doğrudan bağış yapabilecek. Çelenk koyabilecek. vs vs.

11:04 ÖS  
Blogger Fırat Yıldız said...

http://www.sarvan.net/
Türkiye'de ilk defa bu sitede sanal mezarlık uygulaması var. Ama sizin dediğinize benzer değil, sadece mezarlık fotoğrafları var.
Ayrıca sitede dua dinlemek de mümkün:)

3:43 ÖÖ  
Blogger Haluk Mesci said...

Ne zaman bu düşüncemi anlatsam herkes bana senin sözünü ettiğin bu siteyi söylüyor. Ben tamamen sanal bir şeyden söz ediyorum. Asıl projem zaten yıllaaar önce iki değişik yerde 'Hu-fiction öykü' başlığıyla yayınlanan online 'yatırlar' sitesiydi. Adı da Diya-net olacaktı ! Bulayım da buraya yazayım.

5:07 ÖÖ  
Blogger Erdem Genç said...

Bu fikri günümüzün pratikliğine dökelim: Ölen kişinin ardından hazırlanacak olan DVD yakınlarına dağıtılır ve tüm bu bahsettiğiniz medyalar içinde toplanır. Hem de mezara gitmek gerekmediğinden daha pratik olur.

Olayı şöyle de kolaylaştırabiliriz. Mezarlıkta tek bir pc olur ve menüden ölen kişiyi seçerek bu DVDyi izleyebiliriz. Böylece tek ekran, tek pc yeterli olur.

11:59 ÖS  
Blogger Haluk Mesci said...

DVD ve mezarlıkta PC yaklaşımı, sanal mezarlık fikrini anlamamış Sn Genç, kusura bakmayın. Ben, bir 'memorial' sitesinden söz ediyorum. Yakın veya tanıdık olmayanların da girip göçmüş kişilerin geride bıraktığı yaşamlarına bakabileceği bir siteden söz ediyorum. Taştan tuğladan mezarlıktaki elle tutulur PC'ye kadar gidemeyenlerin bile uzaktan gireceği bir mezaklıktan söz ediyorum. Mezarlıktaki PC fikrini yakında görürüz belki de. Birileri, mezar taşlarına plazma ekran koymayı ve ölen kişinin görüntülerini vermeyi çok geçmeden düşünürler.

1:51 ÖÖ  
Blogger Haluk Mesci said...

Şikayet Var dergisi, Ocak 2006 sayısı, sayfa 96...

Ankara mezarlıklarında
Siber alemden ahirete yol


[Özetle aktarayım] "Türkiye'nin en prestijli bilişim projesi yarışmalarından e-TR'de birincilik alan Mezarlık Bilgi Sistemi (MEBİS) sayesinde Ankarada'ki üç mezarlığın sakinleri, ada parsel numarasından, ölüm nedenine, memleketlerinden, yaşlarına kadar, sağlıklarında olmadıkları denli kayıt altında. (...) MEBİS 6 adet kiosk kulübesi, 15 adet PC için kesintisiz güç kaynağı, üç server ve her mezarlıkta bir yerel ağdan ibaret bir sistem. Ölü kayıtları, Oracle tabanlı çalışan veri işleme programlarına 2000 yılında topluca girilmiş veriler ve en son eklemelerle güncelleniyor. (...) Bilgisayar ekranından görüntülebilen ölü hakkındaki bilgiler, ziyaretçilere printer çıktısı olarak da veriliyor."

Türkçenize kurban olayım. Mezarlıkta yatanlara 'sakinler' demek muhteşem ! Fazladan 'adet' kullanımları, ölünün bilgisayar ekranından görüntülenebildiği gibi okuyabileceğimiz cümle yapıları... Ama olsun, nasıl proje ama ??

6:46 ÖS  
Blogger ssbb said...

Rogar kapaklarının çalındığı ülkemizde mezar taşlarındaki ekranlar çalınır.Çalınamayacak şekilde yerleştirilirse taşıyla birlikte çalınır. İyice çalınamayacak hae getirilirse taşla kırılır.

11:43 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home